Skip to main content

Дієтичний стіл № 5

09 травня, 2023

Показання до застосування

  • хронічні гепатити, поза загостренням;
  • хронічні холецистити;
  • холецистити в разі одужання;
  • цироз печінки, якщо немає недостатності функції;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • гострі гепатити та холецистити в період одужання;
  • крім того, дієту 5 призначають, якщо немає вираженої патології кишечника.

Режим харчування

  • Отже, режим харчування стіл номер 5: 4-5 разів на день приблизно рівними порціями.
  • Натщесерце рекомендується пити рідину.

Добовий раціон (енергетична цінність і хімічний склад):

  • білки - до 80 гр. (50% з яких тваринного походження);
  • жири - до 80-90 гр. (30% з яких рослинного походження);
  • вуглеводи - до 400 гр;
  • рідина 1,5 - 2 літрів мінімум;
  • загальна енергетична цінність - приблизно 2400 - 2800 ккал (розрахувати страву на калькуляторі калорій);
  • Вживання солі не більше 10 г.

Наименование

Продукти харчування, які МОЖНА вживати під час дієти

Продукти харчування, які НЕ МОЖНА вживати під час дієти

Напої 

  • - Слабкий чорний чай із лимоном, напівсолодкий або із замінником цукру (ксилітом), молоком;
  • - Відвар шипшини;
  • - Соки розбавлені водою (за умови переносимості);
  • - Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів;
  • - Желе;
  • - Муси на заміннику цукру (ксиліті) або напівсолодкі на цукрі;
  • - Морс і кисіль (не кислі);
  • - Заварена ромашка.
  • - Кава;
  • - Какао;
  • - Газовані та холодні напої;
  • - Алкогольні напої (категорично заборонені всі, включно зі слабоалкогольними);
  • - Шоколад і кава;
  • - Зелений чай, листя стевії, трава спориш, екстракт стевії;
  • - Молочна сироватка;
  • - Цикорій;
  • - Каркаде;
  • - Свіжовичавлені та магазинні соки;
  • - Кероб.

Супи 

  • - Суп - це головна страва в раціоні (не на бульйоні)!
  • - Супи вегетаріанські - протерті з картоплею, кабачками, гарбузом, морквою, манною, вівсяною або гречаною крупою, рисом, вермішеллю. Дозволяється додати 5 г вершкового масла або 10 г сметани;
  • - Фруктові супи;
  • - Молочні супи з макаронними виробами;
  • - Борщ (без бульйону);
  • - Щи вегетаріанські;
  • - Свекольник;
  • - Гороховий суп (рідкий, з мінімальним додаванням гороху);
  • - Суп перловий.
  • - Бульйони, зварені на м'ясі, рибі та грибах, а також бульйони на основі бобових, щавлю або шпинату;
  • - Окрошка (на кефірі, на квасі, будь-яка).


Каші / Крупи

  • - Каші протерті та напівв'язкі з гречаної, вівсяної, манної крупи, а також рису, зварені на воді або навпіл із молоком;
  • - Різні вироби з круп: суфле, запіканки, пудинги навпіл із сиром, запіканки з вермішелі, сиру;
  • - Плов із сухофруктами;
  • - Мюслі (без заборонених у дієті добавок)
  • - Вівсяні пластівці (без добавок);
  • - Кус-кус, булгур;
  • - Пшоняна каша;
  • - Насіння льону;
  • - Із круп виключаються бобові (як самостійна страва);
  • - Перлова, ячна, кукурудзяна крупи обмежуються;
  • - Сочевиця.

Макарони 

  • - Нежирна паста з дозволеними продуктами
  • - Жирні пасти;
  • - Макарони із забороненими в дієті інгредієнтами;
  • - Паста з гострим, вершковим або томатним соусами.

М'ясо / Риба / М'ясопродукти 

  • - Нежирна яловичина, телятина, кролятина, курятина, індичка (уся птиця без шкіри). М'ясо готується у відвареному або паровому вигляді, протерте або рубане (котлети, суфле, пюре, кнелі, бефстроганов, м'яке м'ясо шматком);
  • - Голубці, плов з відвареним мисом (не кислий соус);
  • - Молочні сосиски (дуже обмежено);
  • - Нежирні сорти риби (судак, тріска, хек, минтай, тунець) готувати так - варити або запікати після варіння. Можна робити кнелі або фрикадельки, суфле рибне або цілим шматком філе. Вживання обмежується до трьох разів на тиждень;
  • - Свіжі устриці;
  • - Креветки, кальмари, мідії - обмежено;
  • - Лосось - обмежено за вмістом жирів і як закуска, а не основна страва;
  • - Пельмені з телятиною або куркою (тісто, нежирне м'ясо, вода, сіль) - дуже обмежено за вмістом жирів і обов'язково - не смажені;
  • - Конина (у вареному і запеченому вигляді);
  • - Куряча грудка варена або на пару.
  • - Нирки, печінка, язик, усі ковбасні вироби, копчені вироби, а також м'ясні консерви;
  • - Обмежено вживання свинячого жиру, а кулінарні жири, поряд із яловичим і баранячим, повністю виключаються;
  • - Рибні консерви
  • - Солона і копчена риба
  • - Жирні сорти риби (сьомга, форель, сазан, вугор, осетрина, севрюга, білуга, сом тощо);
  • - Ікра зерниста (червона, чорна)
  • - Суші;
  • - Язик яловичий;
  • - Крабові палички.

Хліб 

  • - Висівковий хліб;
  • - Житній хліб;
  • - Сухарі;
  • - Пшеничний хліб із борошна 1-го і 2-го сортів підсушений або вчорашньої випічки, сухарі;
  • - Несолодке сухе печиво, галетне печиво;
  • - Випічні нездобні вироби з вареним м'ясом і рибою, сиром, яблуками;
  • - Сухий бісквіт;
  • - Слайси (сухарики) пшеничні;
  • - Хлібці (без консервантів);
  • - Висівки.
  • - Усі вироби з листкового та здобного тіста;
  • - Пончики смажені;
  • - Свіжий хліб;
  • - Млинці;
  • - Смажені пиріжки;
  • - Сухарі зі здобного тіста.


Молочні / Кисломолочні продукти 

  • - Сметана (мінімальної жирності) і сир (негострий і в дуже обмеженій кількості);
  • - Не більше 2% жирності кефір, йогурт і напівжирний або нежирний сир, молоко - 200 грамів. Можна також і сирні страви, суфле та запіканки, вареники ліниві та ватрушки, кисле молоко, пудинги;
  • - Сир фета - обмежено за вмістом жирів;
  • - Йогурти (без консервантів).
  • - Виключаються сири солоних сортів;
  • - Жирні молочні продукти;
  • - Вершки, молоко 6%, ряжанка, жирний сир;
  • - Молочна сироватка.

Овочі 

  • - Крохмалисті овочі, відварені та запечені в протертому вигляді: картопля, цвітна капуста, морква, кабачки, гарбуз, буряк, пекінська капуста;
  • - Салати (ромен, корн, айсберг та інші нейтральні за смаком салати) в обмеженій кількості;
  • - Болгарський перець (в обмеженій кількості);
  • - Авокадо;
  • - Морська капуста;
  • - Огірки;
  • - Помідори (в дуже обмеженій кількості, у разі загострення - виключити);
  • - Стручкову квасолю - самі стручки можна готувати на пару або запікати;
  • - Селеру, броколі (краще після теплової обробки).
  • - З овочів виключаються: гриби, кукурудза, щавель, шпинат і ревінь, редька, редис, ріпа, баклажани, часник, цибуля, спаржа;
  • - Цибуля зелена, мариновані овочі, консервовані продукти, включно з консервованим горошком;
  • - Трави і салати гіркі, кислі, пряні (петрушка, кріп, шпинат, цикорій, рукола, фрізе тощо) - не можна як основний компонент або основну страву, тільки як прикрасу або для аромату в мінімальній кількості;
  • - Томатна паста;
  • - Білокачанна капуста в сирому вигляді (для приготування страви з термічною обробкою в мінімальній кількості дозволена).


Фрукти / Ягоди

  • - Яблука - тільки стиглі м'які та некислі, протерті сирі, запечені;
  • - Не більше 1-го банана на день;
  • - Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе і муси на цукрозамінниках;
  • - Гранат (не зловживати), за винятком гемохроматозів;
  • - Чорнослив;
  • - Кавун, не більше 2 х невеликих шматків на день;
  • - Папайя сушена, диня сушена, курага;
  • - Дині, папайя, ананаси (у салатах у дуже невеликих кількостях, у чистому вигляді - не можна);
  • - Фруктове пюре (тільки з фруктів п'ятого столу).
  • - Практично всі сирі фрукти і ягоди, включно із солодкими (наприклад, інжир і малина), а також журавлина, брусниця, виноград, фініки, ківі, апельсини, мандарини, груші, хурма, диня, гарбузове насіння тощо;
  • - Горіхи в будь-якому вигляді (соняшникове насіння і кісточки мигдалю, а також волоські горіхи і фундук);
  • - Імбир і лимон.

Яйця 

  • - Яйця у вигляді білкових омлетів, яйця круто і перепелині яйця - до двох білків на добу, жовтків - не більше 1/2 у стравах;
  • - Смажені страви з цілих яєць.


Масло

  • - Вершкове масло (до 30 г);
  • - Рафіновані рослинні олії (до 10-15 г), що додаються до страв;
  • - Оливкова олія (в обмеженій кількості).
  • - Нерафінована рослинна олія;
  • - Свиняче, яловиче, бараняче сало, кулінарні жири.


Закуски

  • - Овочеві салати свіжі з рослинною олією і фруктові салати (в дуже обмеженій кількості, як закуска, а не основна страва);
  • - Кабачкова ікра;
  • - Риба заливна тільки після відварювання;
  • - Вимочений оселедець нежирний;
  • - Риба фарширована,
  • - Салати з морепродуктів і м'яса вареного;
  • - Вінегрет із дозволеними продуктами, ікра кабачкова, негострий і нежирний сир;
  • - Квашена капуста (без додавання оцту), бажано промита.
  • - Жирні закуски;
  • - Копчені продукти;
  • - Гостре і жирне
  • - Маринований імбир (для суші та ролів);
  • - Консервовані продукти в будь-якому вигляді;
  • - Оливки, маслини;
  • - В'ялені томати;
  • - Консервовані артишоки.


Соуси / Приправи

  • - Овочеві негострі соуси, молочні соуси та сметанні;
  • - Фруктові підливки. Борошно смажити не можна;
  • - Сіль на дієті номер 5 обмежена - не більш як 10 грамів на день(!);
  • - Петрушка, кріп, кориця, ванілін (незначна кількість як приправа для аромату)
  • - Соєвий соус (у дуже невеликих кількостях).
  • - Майонез;
  • - Кетчуп;
  • - Гірчицю;
  • - Хрін;
  • - Перець;
  • - Оцет;
  • - Аджика;
  • - Будь-які прянощі!


Солодке

  • - Ягоди та фрукти некислі, у вареному та запеченому вигляді;
  • - Дозволено їсти сухофрукти (але краще компот із сухофруктів), желе, кисіль, мус;
  • - Можна їсти печиво, меренги і зефір (у дуже обмеженій кількості);
  • - Можна мармелад і цукерки без какао і шоколаду;
  • - Варення (некисле і не дуже солодке і краще розчиняти в легкому чаї або гарячій воді), пастилу, мед;
  • - Цукор тільки в невеликих кількостях;
  • - Вареники з ягодами, картоплею, капустою (тісто: борошно, вода, сіль);
  • - Пряники (але не шоколадні, без добавок і не більше 1 го на день);
  • - Льодяники;
  • - Рахат-лукум без горіхів;
  • - Нуга - без горіхів;
  • - Цукерки з м'якої карамелі без кунжуту і без горіхів та насіння;
  • - Звичайний бісквіт (1 невеликий шматочок на день).
  • - Шоколад і кремові вироби, морозиво;
  • - Халва;
  • - Будь-які жирні десерти та кондитерські вироби з кремом;
  • - Жувальна гумка (особливо при ГЕРХ).
  • - Батончики з мюслі;
  • - Цукерки з кунжуту;
  • - Поп-корн;
  • - Гематоген;
  • - Вафлі з какао;
  • - Чак чак і щербет;
  • - Згущене молоко (згущене молоко);
  • - Насіння;
  • - Козинаки.

Технологія приготування їжі

Їжу готують в основному у подрібненому та протертому вигляді, варять у воді, на пару, запікають. Дуже гарячі та холодні страви виключаються.

Приклади меню

Приклад 1

  • Сніданок: м'ясні тефтелі, виготовлені на пару, манна каша, чай.
  • Другий сніданок: кілька сухофруктів, яблуко.
  • Обід: овочевий суп, м'ясний рулет нежирний, фруктовий компот.
  • Полуденок: сухарики (без наповнювачів, приготовлені самостійно), напій із шипшини.
  • Вечеря: котлети з буряка, чай, печиво.

Приклад 2

  • Перший сніданок: сир нежирний зі сметаною та невеликою кількістю меду, вівсяна каша на воді чи молоці (краще 50/50), чай.
  • Другий сніданок: печене яблуко (можна додати мед).
  • Обід: суп із овочів збірний на олії (оливкова або соняшникова), відварена курка в молочному соусі, відварений рис. Компот із сухофруктів.
    Полудень: відвар із шипшини.
  • Вечеря: відварена риба з білим соусом на овочевому відварі. Пюре картопляне, ватрушка з сиром, чай.
  • На ніч кефір.