Наименование
|
Продукти харчування, які МОЖНА вживати під час дієти
|
Продукти харчування, які НЕ МОЖНА вживати під час дієти
|
Напої
|
- - Слабкий чорний чай із лимоном, напівсолодкий або із замінником цукру (ксилітом), молоком;
- - Відвар шипшини;
- - Соки розбавлені водою (за умови переносимості);
- - Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів;
- - Желе;
- - Муси на заміннику цукру (ксиліті) або напівсолодкі на цукрі;
- - Морс і кисіль (не кислі);
- - Заварена ромашка.
|
- - Кава;
- - Какао;
- - Газовані та холодні напої;
- - Алкогольні напої (категорично заборонені всі, включно зі слабоалкогольними);
- - Шоколад і кава;
- - Зелений чай, листя стевії, трава спориш, екстракт стевії;
- - Молочна сироватка;
- - Цикорій;
- - Каркаде;
- - Свіжовичавлені та магазинні соки;
- - Кероб.
|
Супи
|
- - Суп - це головна страва в раціоні (не на бульйоні)!
- - Супи вегетаріанські - протерті з картоплею, кабачками, гарбузом, морквою, манною, вівсяною або гречаною крупою, рисом, вермішеллю. Дозволяється додати 5 г вершкового масла або 10 г сметани;
- - Фруктові супи;
- - Молочні супи з макаронними виробами;
- - Борщ (без бульйону);
- - Щи вегетаріанські;
- - Свекольник;
- - Гороховий суп (рідкий, з мінімальним додаванням гороху);
- - Суп перловий.
|
- - Бульйони, зварені на м'ясі, рибі та грибах, а також бульйони на основі бобових, щавлю або шпинату;
- - Окрошка (на кефірі, на квасі, будь-яка).
|
Каші / Крупи
|
- - Каші протерті та напівв'язкі з гречаної, вівсяної, манної крупи, а також рису, зварені на воді або навпіл із молоком;
- - Різні вироби з круп: суфле, запіканки, пудинги навпіл із сиром, запіканки з вермішелі, сиру;
- - Плов із сухофруктами;
- - Мюслі (без заборонених у дієті добавок)
- - Вівсяні пластівці (без добавок);
- - Кус-кус, булгур;
- - Пшоняна каша;
- - Насіння льону;
|
- - Із круп виключаються бобові (як самостійна страва);
- - Перлова, ячна, кукурудзяна крупи обмежуються;
- - Сочевиця.
|
Макарони
|
- - Нежирна паста з дозволеними продуктами
|
- - Жирні пасти;
- - Макарони із забороненими в дієті інгредієнтами;
- - Паста з гострим, вершковим або томатним соусами.
|
М'ясо / Риба / М'ясопродукти
|
- - Нежирна яловичина, телятина, кролятина, курятина, індичка (уся птиця без шкіри). М'ясо готується у відвареному або паровому вигляді, протерте або рубане (котлети, суфле, пюре, кнелі, бефстроганов, м'яке м'ясо шматком);
- - Голубці, плов з відвареним мисом (не кислий соус);
- - Молочні сосиски (дуже обмежено);
- - Нежирні сорти риби (судак, тріска, хек, минтай, тунець) готувати так - варити або запікати після варіння. Можна робити кнелі або фрикадельки, суфле рибне або цілим шматком філе. Вживання обмежується до трьох разів на тиждень;
- - Свіжі устриці;
- - Креветки, кальмари, мідії - обмежено;
- - Лосось - обмежено за вмістом жирів і як закуска, а не основна страва;
- - Пельмені з телятиною або куркою (тісто, нежирне м'ясо, вода, сіль) - дуже обмежено за вмістом жирів і обов'язково - не смажені;
- - Конина (у вареному і запеченому вигляді);
- - Куряча грудка варена або на пару.
|
- - Нирки, печінка, язик, усі ковбасні вироби, копчені вироби, а також м'ясні консерви;
- - Обмежено вживання свинячого жиру, а кулінарні жири, поряд із яловичим і баранячим, повністю виключаються;
- - Рибні консерви
- - Солона і копчена риба
- - Жирні сорти риби (сьомга, форель, сазан, вугор, осетрина, севрюга, білуга, сом тощо);
- - Ікра зерниста (червона, чорна)
- - Суші;
- - Язик яловичий;
- - Крабові палички.
|
Хліб
|
- - Висівковий хліб;
- - Житній хліб;
- - Сухарі;
- - Пшеничний хліб із борошна 1-го і 2-го сортів підсушений або вчорашньої випічки, сухарі;
- - Несолодке сухе печиво, галетне печиво;
- - Випічні нездобні вироби з вареним м'ясом і рибою, сиром, яблуками;
- - Сухий бісквіт;
- - Слайси (сухарики) пшеничні;
- - Хлібці (без консервантів);
- - Висівки.
|
- - Усі вироби з листкового та здобного тіста;
- - Пончики смажені;
- - Свіжий хліб;
- - Млинці;
- - Смажені пиріжки;
- - Сухарі зі здобного тіста.
|
Молочні / Кисломолочні продукти
|
- - Сметана (мінімальної жирності) і сир (негострий і в дуже обмеженій кількості);
- - Не більше 2% жирності кефір, йогурт і напівжирний або нежирний сир, молоко - 200 грамів. Можна також і сирні страви, суфле та запіканки, вареники ліниві та ватрушки, кисле молоко, пудинги;
- - Сир фета - обмежено за вмістом жирів;
- - Йогурти (без консервантів).
|
- - Виключаються сири солоних сортів;
- - Жирні молочні продукти;
- - Вершки, молоко 6%, ряжанка, жирний сир;
- - Молочна сироватка.
|
Овочі
|
- - Крохмалисті овочі, відварені та запечені в протертому вигляді: картопля, цвітна капуста, морква, кабачки, гарбуз, буряк, пекінська капуста;
- - Салати (ромен, корн, айсберг та інші нейтральні за смаком салати) в обмеженій кількості;
- - Болгарський перець (в обмеженій кількості);
- - Авокадо;
- - Морська капуста;
- - Огірки;
- - Помідори (в дуже обмеженій кількості, у разі загострення - виключити);
- - Стручкову квасолю - самі стручки можна готувати на пару або запікати;
- - Селеру, броколі (краще після теплової обробки).
|
- - З овочів виключаються: гриби, кукурудза, щавель, шпинат і ревінь, редька, редис, ріпа, баклажани, часник, цибуля, спаржа;
- - Цибуля зелена, мариновані овочі, консервовані продукти, включно з консервованим горошком;
- - Трави і салати гіркі, кислі, пряні (петрушка, кріп, шпинат, цикорій, рукола, фрізе тощо) - не можна як основний компонент або основну страву, тільки як прикрасу або для аромату в мінімальній кількості;
- - Томатна паста;
- - Білокачанна капуста в сирому вигляді (для приготування страви з термічною обробкою в мінімальній кількості дозволена).
|
Фрукти / Ягоди
|
- - Яблука - тільки стиглі м'які та некислі, протерті сирі, запечені;
- - Не більше 1-го банана на день;
- - Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе і муси на цукрозамінниках;
- - Гранат (не зловживати), за винятком гемохроматозів;
- - Чорнослив;
- - Кавун, не більше 2 х невеликих шматків на день;
- - Папайя сушена, диня сушена, курага;
- - Дині, папайя, ананаси (у салатах у дуже невеликих кількостях, у чистому вигляді - не можна);
- - Фруктове пюре (тільки з фруктів п'ятого столу).
|
- - Практично всі сирі фрукти і ягоди, включно із солодкими (наприклад, інжир і малина), а також журавлина, брусниця, виноград, фініки, ківі, апельсини, мандарини, груші, хурма, диня, гарбузове насіння тощо;
- - Горіхи в будь-якому вигляді (соняшникове насіння і кісточки мигдалю, а також волоські горіхи і фундук);
- - Імбир і лимон.
|
Яйця
|
- - Яйця у вигляді білкових омлетів, яйця круто і перепелині яйця - до двох білків на добу, жовтків - не більше 1/2 у стравах;
|
- - Смажені страви з цілих яєць.
|
Масло
|
- - Вершкове масло (до 30 г);
- - Рафіновані рослинні олії (до 10-15 г), що додаються до страв;
- - Оливкова олія (в обмеженій кількості).
|
- - Нерафінована рослинна олія;
- - Свиняче, яловиче, бараняче сало, кулінарні жири.
|
Закуски
|
- - Овочеві салати свіжі з рослинною олією і фруктові салати (в дуже обмеженій кількості, як закуска, а не основна страва);
- - Кабачкова ікра;
- - Риба заливна тільки після відварювання;
- - Вимочений оселедець нежирний;
- - Риба фарширована,
- - Салати з морепродуктів і м'яса вареного;
- - Вінегрет із дозволеними продуктами, ікра кабачкова, негострий і нежирний сир;
- - Квашена капуста (без додавання оцту), бажано промита.
|
- - Жирні закуски;
- - Копчені продукти;
- - Гостре і жирне
- - Маринований імбир (для суші та ролів);
- - Консервовані продукти в будь-якому вигляді;
- - Оливки, маслини;
- - В'ялені томати;
- - Консервовані артишоки.
|
Соуси / Приправи
|
- - Овочеві негострі соуси, молочні соуси та сметанні;
- - Фруктові підливки. Борошно смажити не можна;
- - Сіль на дієті номер 5 обмежена - не більш як 10 грамів на день(!);
- - Петрушка, кріп, кориця, ванілін (незначна кількість як приправа для аромату)
- - Соєвий соус (у дуже невеликих кількостях).
|
- - Майонез;
- - Кетчуп;
- - Гірчицю;
- - Хрін;
- - Перець;
- - Оцет;
- - Аджика;
- - Будь-які прянощі!
|
Солодке
|
- - Ягоди та фрукти некислі, у вареному та запеченому вигляді;
- - Дозволено їсти сухофрукти (але краще компот із сухофруктів), желе, кисіль, мус;
- - Можна їсти печиво, меренги і зефір (у дуже обмеженій кількості);
- - Можна мармелад і цукерки без какао і шоколаду;
- - Варення (некисле і не дуже солодке і краще розчиняти в легкому чаї або гарячій воді), пастилу, мед;
- - Цукор тільки в невеликих кількостях;
- - Вареники з ягодами, картоплею, капустою (тісто: борошно, вода, сіль);
- - Пряники (але не шоколадні, без добавок і не більше 1 го на день);
- - Льодяники;
- - Рахат-лукум без горіхів;
- - Нуга - без горіхів;
- - Цукерки з м'якої карамелі без кунжуту і без горіхів та насіння;
- - Звичайний бісквіт (1 невеликий шматочок на день).
|
- - Шоколад і кремові вироби, морозиво;
- - Халва;
- - Будь-які жирні десерти та кондитерські вироби з кремом;
- - Жувальна гумка (особливо при ГЕРХ).
- - Батончики з мюслі;
- - Цукерки з кунжуту;
- - Поп-корн;
- - Гематоген;
- - Вафлі з какао;
- - Чак чак і щербет;
- - Згущене молоко (згущене молоко);
- - Насіння;
- - Козинаки.
|